Another recipe from the MAMI book which i've tried.
Roti Bakar Belauk
Bahan-bahan A
200gm daging kisar - dibersih & ditoskan in this case, i'm using minced chicken
4 sudu makan minyak masak
1sudu makan serbuk rempah daging
1 sudu teh serbuk rempah garam masala
3tangkai daun sup
3 tangkai daun bawang
8hm halia ] ditumbuk
6 ulas bawang merah ] ditumbuk
3 ulas bawang putih ] ditumbuk
1 sudu makan gula pasir, serbuk perasa dan garam secukup rasa
Air secukupnya
Cara membuatnya
Campurkan rempah daging dan serbuk rempah garam masala dengan bahan yang ditumbuk. Bubuh setengah cawan air dan dikacau hingga rata
Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan campuran rempah tadi hingga berbau.
Masukan daging dan dikacau hingga rata. Kemudian masukan secawan air dan masak hingga daging lembut.
Setelah hampir kering, masukan garam, gula pasir dan serbuk perasa. Masukan pula daun bawang dan daun sup. Masak lagi hingga kering seperti masak inti karipap.
Bahan-bahan B
8 keping roti
2 cawan santan
1/2 cawan air
1 sudu makan marjerin
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
4 biji telur ] dipukul hingga kembang
Garam secukup rasa
Cara membuat
Roti dikoyakkan kecil-kecil dan direndam dalam santan. Masukan telur dan dikacau rata.
Kemudian masukan bahan (A) yang sudah dimasak tadi. Diikuti dengan garam, lada hitam dan marjerin. Gaulkan hingga bercampur rata.
Sapukan sedikit marjerin pada mangkuk kaserol. Bubuhkan adunan roti tadi. Bakar di dalam ketuhar 180" hingga masak.
Keluarkan dan biarkan ia sejuk. Hiaskan dengan bawang goreng, cili merah dan daun bawang. Hidangkan dengan sos cili.
This is the results of the chicken meatloaf after you cut it.. My parents enjoyed it...i kinda liked it too. I thinks is good for tea-time and supper-time.
No comments:
Post a Comment