Sunday, June 14, 2009

Ayam Masak Briyani & Acar Rampai

Yesterday i voluntered to cook 2 dishes and bring it to my parents. I made 'Ayam Masak Beriyani' and 'Acar Rampai'. All from the Mami recipe book which my anty from Kuching recommended.

The recipe is easy. For chicken, it doesn't use coconut-milk and the 'acar-rampai' is loaded with vege & shallots & garlic which i loike.

I will give the recipe in bahasa melayu (as the book is in bahasa melayu), i'm too lazy to do translations, hehehe.

Ayam Masak Beriyani
Bahan- bahan :

1 ekor ayam - dipotong & dibersihkan
Kalau daging 600gm - dipotong 4
3 biji tomatoes ] dihiris
2 biji cili hijau ] dihiris
2 senduk minyak masak
1 sudu makan minyak sapi
1/2 cawan susu cair (kalau nak guna santan pun boleh)
1 sudu teh gula pasir
1 helai daun pandan
15 ulas bawang merah (dibuat bawang goreng)
1cm kulit kayu manis ] bahan penumis
3 biji buah pelaga ] bahan penumis
3 kelopak bunga lawang ] bahan penumis
3 ulas bawang merah - dihiris
Sedikit daun pudina
Sedikit daun ketumbar

Sedikit serbuk perasa & garam secukup rasa

Bahan-bahan (A) dikisar :-
1 1/2 sudu makan rempah kari daging
1 1/2 sudu teh rempah beriani
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
10gm halia

Cara Membuat :-

Panaskan minyak sapi dan minyak masak dlm periuk. Tumiskan bwg merah yg dihiris hingga kuning. Masukkan bahan penumis dan dikacau rata.


Kemudian masukan bahan (A) dan dikacau hingga rata. Bubuh air sedikit-sedikit sambil dikacau hingga haring dan berbau wangi.

Masukan ayam, tomato dan cili hijau. Kacau selama 2-3 minit. Kemudian masukan 2 1/2 cawan air dan masak lagi hingga ayam lembut.

Kemudian masukan susu cair, garam, serbuk perasa dan gula pasir. Kacau rata. Masukan pula daun pudina, bawang goreng dan daun ketumbar.


Masak hingga kuahnya pekat. Tutupkan api.

This is how it turns out to be. It can be better, i need lotsa practise to make tis dish to be perfect.


Acar Rampai


Bahan-bahan :
1 biji timun - dipotong 1 1/2cm & dihiris kasar
1 biji lobak merah - dipotong 1 1/2cm & dihiris kasar
2 biji cili merah - dibelah 2 & dihiris panjang
2 biji cili hijau - dibelah 2 & dihiris panjang
2cm halia - dihiris
8 ulas bawang merah - dibelah 2
8 ulas bawang putih - dibelah 2

Semua bahan di atas direndam dgn air kapur selama 30minit. Tapiskan airnya.


1/2 cawan cuka untuk masakan
4 sudu makan minyak masak
2 sudu makan gula pasir
1 sudu makan biji sawi
3/4 sudu teh kunyin serbuk - dibancuh sedikit air
Garam secukup rasa

Cara Membuat :-
Panaskan minyak dlm kuali. Masukan biji sawi dan goreng sekejap.
Kemudian masukan bancuhan serbuk kunyit dan goreng sekejap.
Seterusnya masukan cuka, gula pasir dan sedikit garam. Kacau hingga rata.

Akhir sekali masukan semua bahan yg direndam tadi. Gaulkan hingga rata di atas api dan angkat.

No comments: